donderdag 27 maart 2008

De provincie Utrecht

Alles in de wereld is opgebouwd uit stukken een aantal keren zo groot als de provincie Utrecht. Regenwouden, overstroomde gebieden, Chinese provincies, grote steden: allemaal zijn ze te vatten in 3, 5 of 7x de provincie Utrecht. Je hoort vaak iets als “Moskou is een stad ter grote van de provincie Utrecht.”

Gisteren in de NRC:

“Een ijsplaat van ongeveer 13.000 vierkante kilometer (bijna tien keer de provincie Utrecht) dreigt af te breken en te smelten.”

Op zich is dit natuurlijk heel erg, van die ijsplaat, en dertienduizend vierkante kilometer is ook heel erg groot. Maar natuurlijk raak ik pas echt gealarmeerd als ik weet dat de ijsplaat 10 (tien!) keer de provincie Utrecht is. Maar waarom die voortrekkersrol voor de provincie Utrecht, en waarom altijd aansluiten bij de belevingswereld van de mensen in het midden des lands? Waar blijft de regio?

Ik heb het even opgezocht. Utrecht is 1386 km2 groot en dus is de afbrekende ijsplaat 9,38 keer zo groot als Utrecht. Een provincie als Drenthe is 2346 km2 groot. Delen wij dit op 13000, dan kom je uit op 4,92. Nog veel mooier was dus: “bijna vijf keer zo groot als de provincie Drenthe”. Nog beter is Limburg (2153 km2), 6,03 keer zo klein als de ijsplaat.

Maar ook hier zien we de onvermijdelijke dictatuur van de Randstad: alsof de provincies aldaar de beste maat zouden zijn om de rest van de wereld aan af te meten. Welk een belachelijk provincialistische hoogmoed.

1 opmerking:

Thijs zei

Misschien komt het omdat het in de provincie Utrecht beregezellig is, net als in Moskou?

Ik erger me meer aan mensen die schrijven "ter grote van", maar dat is misschien persoonlijk.