vrijdag 18 januari 2008

de vrijheidsstrijder uit Iran

Vroeger deden ze het samen, De Winter en Ellian. Nu moet onze staatsrechtgeleerde het in zijn eentje doen. Vol genot, en vooral intellectuele bevrediging lees ik iedere dag zijn weblog. Onverwachte invalshoeken en dito standpunten, subtiele redeneringen, grote verdraagzaamheid tegen andersdenkenden. Een prachtige stijl, wars van vergezochte metaforen en al helemaal van vergelijkingen met neonazi’s.

Ironie dus. Het is een kleine droom om nog eens zo’n column van Afshin Ellian helemaal te ontleden en af te maken, maar dat is misschien voor een andere keer. Nu even de inconsistentie die volgens mij al zijn blogjes kenmerkt. Aan het begin van de week verdedigde hij het recht van Hero Brinkman om de Antillianen, of in Ellian’s lezing alleen de volksvertegenwoordigers, flink te beledigen. Gek trouwens dat Ellian denkt dat als je volksvertegenwoordigers (het woord verraadt het al een beetje: vertegenwoordigers van het volk) beledigt, je dan niet het volk zou beledigen. Anyway, die Antillianen moeten niet zo zeuren, dat moet je kunnen hebben, daar hebben we recht op, om dat soort dingen te zeggen. U kent het wel: vrijheid van meningsuiting, in dit geval “recht om te kritiseren”. En in het Bassie en Adriaan jargon van de Partij voor de Vrijheid wordt dat een “grotendeels corrupt boevennest”. Bon!

Dan gister, Ellian heeft weer een onderwerpje uit de oude doos: de burkini. Ik weet niet of er in die tijd ook komkommers geteeld werden, maar een paar maanden geleden was het even belangrijk dat vrouwen in een of ander belachelijk gewaad het zwembad indoken. Kijk, en hier moet je bij vriend Ellian niet mee aankomen. Hieraan moeten wij aanstoot nemen! Dit soort daden moeten echt niet door de beugel kunnen. De vrijheid zo’n ding te dragen mag niet bestaan, hier moet ingegrepen worden! Zo’n burkini, het is “geïnternaliseerde terreur”.

Ellian zal wel zeggen dat hij beide keren opkomt voor de vrijheid. Ik vind het merkwaardig: waarom moeten Antillianen zich de beledigingen van Hero Brinkman laten welgevallen en Brinkman die vrijheid laten, en moeten wij ingrijpen als er dames in de gekste kleren het zwembad inspringen en hen de vrijheid daartoe benemen? (Behalve dan dat het “een bron van nachtmerries voor de kleine kinderen” kan zijn).

Geen opmerkingen: